Nekrolog over Ole Dahl , stifteren af Dansk mecicinsk akupunktur Selskab. (Dansk selskab for Akupunktur)
Ole Dahl blev født på Amager 15.1 1935 og døde 23.12.2018 i Winterthur, Schweiz. Han tog medicinsk embedseksamen som læge 1963 ved Københavns Universitet. Derefter tog han diplomkursus i tropemedicin og blev speciallæge i tropemedicin ved The London School of Tropical Medicine. Straks efter rejste den velmenende, idealistiske og eventyrlystne Ole ud i den store Verden. Som rejseledsager fik han den ligeledes nyuddannede læge Bjørn Jensen, som jeg også har kendt meget godt. De to rejste ud for at se om muligt hele Verden snart sammen snart hver for sig. Når pengene løb tør tog Ole arbejde i velgørende organisationer, som Dansk og Svensk Røde Kors og Red Barnet . Han arbejdede i Verdens brændpunkter og oplevede på tæt hold krig i Biafrakonflikten i Nigeria og under borgerkrig i Yemen.
Hjemkommen til København formentlig 1970 åbnede han almen praksis og kredslægefunktion i Kronprinsessegade . Under rejserne stiftede Ole kendskab med akupunkturen og traditionel kinesisk medicin (TCM). Kina var lukket på det tidspunkt. Men han omtalte selv kurser i Taiwan og nok også Singapore omkring 1972. Akupunkturen i klinikken gav så gode resultater, at han derefter opsagde alle ansættelser og lavede en ren akupunkturklinik. En modig og avanceret beslutning, som stille og roligt gav et udbytte, han kunne leve af. Siden flyttedes behandlingerne til H.C.Andersens Boulevard i en pragtfuld klinik med store solfyldte lokaler med udsigt over Sydhavnsområdet. En facionabel klinik i en gammel patricierlejlighed, hvor han boede i de øvrige rum med sin familie. Alt sammen indtil 2012, hvor han pensioneredes og flyttede til Schweiz til pensionisttilværelse.
Ole efterlader sig hustruen Lone Reippurt og sønnen Gustav.
1974 annoncerede Ole i dagbladende med god journalistisk omtale, at han ville samle akupunkturinteresserede læger, dyrlæger og tandlæger. Mødet skulle foregå i Eventyrernes Klub i Søpavillionen i København, hvor han i forvejen var medlem siden 1970. Vi samledes 14 ialt. Herunder dyrlæge Reiman fra Svendborg, tandlæge Kirsten Frost fra Lyngby og praktiserende læge Fritz Bruhn Petersen og rheumatolog Johannes Fossgreen, Århus. Et sæt vedtægter blev besluttet og Ole blev første formand og forblev formand i 12 år. 1976 startede kurser i akupunktur og de er fortsat lige siden. 1980 tog Ole det 3 måneder store akupunkturkursus i Kina med diplom. Forud deltog Fritz Bruhn Petersen som den første dansker, efterfulgt af Per Ewald Hansen, senere neurologisk overlæge i Sønderborg.
De første år i selskabet var meget aktive med udenlandske kursuslærere af den bedste slags flere gange årligt. Nævnes kan Felix Mann fra London, Paul Darras fra Paris, Claus Schnorrenberger fra Tyskland, Umlauf fra Tjekkiet, Fisch fra Schweiz, König fra Østrig, Ilief fra Bulgarien og mange flere. Samtidig var Ole god til at turnere rundt i Europa til kontakterne og som foredragsholder, underviser og censor ved eksaminer.
Han opnåede at blive æresmedlem både i det hjemlige selskab og i det tyske og det franske. Herhjemme har han holdt forelæsninger om akupunktur både ved Århus- og Københavns Universiteter.
Han udgav Lærebog i Akupunktur, der kom i 2 udgaver, 1984 og 1992. Desuden lavede han en udgiven patientorientering og en bog 1978, Akupunktur, dens principper og Anvendelse til mere folkelig orientering.
Ydermere var han ivrig debattør til fremme og forsvar for akupunkturen og fandtes jævnligt i lægefaglige skrifter samt i dagspressen. Han var også aktiv med at mødes med politiske beslutningstagere, højere embedsmænd, Sundhedsstyrelse mv for den gode sags skyld.
I flere år blev akupunktur i Danmark rubriceret som et kirurgisk indgreb, som derfor var forbeholdt læger, tandlæger og dyrlæger. Ole var imod, at læger omgikkedes loven ved at ansætte ikke-læger i deres akupunkturpraksis og ønskede at undgå at disse læger tegnede vores selskab. Jeg ved ikke, hvad han ville have sagt til at nu må snart sagt alle borgere lave nålestik ukontrolleret. Men jeg gætter på hvasse kommentarer, spec nu, hvor der har været debat om bivirkninger til akupunkturen.
I den daglige klinik var han fremragende til diagnostik og behandling og medmenneskelig indlevelse. Patienter og kolleger har savnet ham siden han flyttede sydpå.
Ole har vundet stor respekt og tak for din indsats, Ole, for en sundere og mere balanceret Verden.
Æret være Ole Dahls minde.
Niels Bo Bøggild, 3.5.2019